Twee op de drie Drenten, Friezen en Groningers merken dat de zomervakantie dit jaar een stuk duurder is dan vorig jaar.
De meeste mensen gaan wel op vakantie, maar een deel van hen maakt andere keuzes om de kosten te drukken. Ze gaan bijvoorbeeld korter of minder ver weg, kiezen een goedkopere accommodatie of pakken de auto in plaats van het vliegtuig. Dat blijkt uit een peiling van Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant onder noorderlingen van twintig jaar en ouder.
Het lijkt wel of alles duurder is geworden, zo klinkt het bij herhaling in het onderzoek. ‘Een stacaravan in Kroatië voor twee weken was 2800 euro en nu 4000 euro’, zegt iemand. Of: ‘Dat cruiseschip kostte vorig jaar 1499 euro en nu 1799 euro.’ En ook: ‘Een hotel in Den Haag was vorig jaar 530 euro. Nu is dat 890 euro voor evenveel nachten. Schandalig.’ En nog zo eentje: ‘Vorig jaar zaten we twee weken in een stacaravan voor 2300 euro. Dezelfde caravan op dezelfde camping kost nu minimaal 4600 euro.’
Voor zeven van de tien noordelingen is de zomervakantie belangrijk genoeg om toch te gaan, hoge prijzen of niet. Ruim de helft zegt de vakantie nodig te hebben om nieuwe energie op te doen en nog eens bijna de helft ziet de zomervakantie als beloning voor een jaar hard werken. Mensen gaan verschillend om met de gestegen kosten. Een kwart van de vakantiegangers past de plannen aan om geld te besparen. Een even grote groep besteedt nu meer geld aan de zomervakantie dan vorig jaar, maar zegt dit er voor over te hebben. Nog eens een kwart maakt andere keuzes, maar doet dit niet vanwege het geld. En één op de vijf vakantiegangers zegt niet (veel) duurder uit te zijn dan vorig jaar.
Gemiddeld besteden de noorderlingen 1000 euro per persoon aan hun zomervakantie, maar de bedragen lopen wel sterk uiteen. Tijdens de vakantie is een derde van de mensen van plan om minder te spenderen aan restaurants, terrasjes, cafébezoek en uitstapjes. Of, zoals iemand aangeeft: ‘Alles is duurder geworden, ook de horeca. Zes euro voor een glas wijn wordt steeds gewoner.’
Twee op de drie vakantiegangers reizen met de auto naar hun bestemming, één op de vijf pakt het vliegtuig. Bijna een derde van de noorderlingen blijft in eigen land. De populairste buitenlanden zijn Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Binnen Nederland is Friesland de populairste vakantieprovincie onder noorderlingen, gevolgd door Gelderland, Overijssel en Drenthe. Van de Friezen die in Nederland blijven viert ruim de helft vakantie in it heitelân. Van de Groningers blijft 8 procent in Groningen en van de Drenten blijft 13 procent in Drenthe.
Het onderzoek
Onderzoeksbureau Enigma Research in Groningen heeft een peiling gehouden onder bijna 2.000 Friezen, Drenten en Groningers van 20 jaar en ouder. Daaruit is een steekproef getrokken van 660 personen. De verdeling is representatief naar geslacht, leeftijdsgroepen en provincies. De deelnemers zijn geënquêteerd via het RegioNoordPanel. De uitkomsten hebben een foutmarge van plus of min 3,8 procent.
Bron: Leeuwarder Courant
Gepubliceerd: 24-06-2023